Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

SÖZ KONUSU ÇEVREYSE, ÜLKER DURUKAN ORADA...

BAKIRKÖY 04.10.2023 - 11:30, Güncelleme: 04.10.2023 - 12:00
 

SÖZ KONUSU ÇEVREYSE, ÜLKER DURUKAN ORADA...

Kesilen bir ağaç için ağlayacak kadar duygu yüklü, koparılan bir çiçek için bile üzülecek kadar doğaya aşık Atatürk’ün bugünkü mirasçıları Bakırköy STK Platformu ve Çevre Dostları Derneği Onursal Başkanı Ülker Durukan, Yenimahalle Fidanlığı yanında sürdürülen Marmaray Çalışmalarını yerinde denetledi.
Yenimahalle Fidanlığı’nda ağaçların kesildiği iddiası üzerine üyeleri ve gazetecilerle birlikte olay yerine giden STK Platformu Onursal Başkanı Ülker Durukan, iddaların asılsız olduğunun görülmesi üzerine tedbir amaçlı olarak fidanlıkta bulunan ağaçların tek tek sayılarak resimlenmesini sağlayıp belgelendirdi. Daha sonra burada basın açıklaması yapan Durukan, ‘Yenimahalle Fidanlığıyla alakalı basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu, buranın kimseye peşkeş çekilmediğini hep beraber gördük. Sırf siyasi istikbal uğruna böylesine ucuz yalanlara sığınan siyasetçileri halkın vicdanına bırakıyoruz. Bizler, çevreyle ilgili her iddiayı araştırmak ve gerçekse müdahale etmek için dün olduğu gibi bugünde mücadelemizi sürdürüyoruz-sürdüreceğiz. Ağacı sevmemenin nedeni estetik duygusu fakirliği ve bilgisizliktir. Ağaç, doğanın bize sunduğu bir nimettir. Ağaçlar, havadan karbondioksiti alıp karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakırlar. Bu şekilde ağaçlar, iklim değişikliğinin en önemli nedeni sera gazları ile mücadele ederken, oksijen de üretirler. Ağaçlar, toprağın yüzey akışını azaltır ve toprağı bir arada tutarak erozyonu önler. Ağaç gölgeleri buharlaşmayı yavaşlatarak su tasarrufu sağlar. Ağaç kökleri toprağı bir arada tutar; depremin oluşturacağı hasarı azaltır. Bütün bu estetik güzelliklerine ve yararlarına karşılık yetişmiş ağaca kıymak, cehalet ötesi affedilmeyecek bir davranıştır. Bu bağlamda Yenimahalle Fidanlığı’da Bakırköy'ün kıymetli akciğerlerinden birisidir. Atatürk Hava limanından inip kalkan uçakların yaydığı zehirli gazları, E-5 kara yolu ve Sahil yolundaki yoğun trafiğin yarattığı egzoz gazlarını temizleyen sadece Florya Atatürk Ormanı, Yenimahalle Fidanlığı ve Ruh ve Sinir Hastalıklarının Bahçesi var. Sadece bir Boeing uçağının kalkışta çıkardığı gazları bir orman alanının 24 saatte temizlediğini düşünürsek bu üç yeşil alanımızın bile ne kadar yetersiz olduğu ortaya çıkar. Ağaçları korumanın asıl temel çözümü, eğitimden geçer. Ağaç sevgisini topluma kazandırmanın ilk temeli anaokulunda atılmalıdır. Bugün Bakırköy Belediyesi ve diğer belediyeler şu kadar sayıda anaokulu açtık diye övünmektedir. Peki, her çocuğa bir fidan verip onu toprağa ekerek büyütmesini sağlamak için ne yaptılar? Ağacın faydalarını çocuklarımıza en başta öğrettiğimizde, onlar yaşadıkları şehirlerde ağaçların yok edilmesine seyirci kalmayacaktır; estetik yoksunu yöneticileri seçmeyecektir. Çevrelerinin ruhsuz, yeşilden yoksun, beton çölüne dönüşmesine, her yağmurda şehir ırmakları oluşmasına izin vermeyeceklerdir.’ Dedi.  
Kesilen bir ağaç için ağlayacak kadar duygu yüklü, koparılan bir çiçek için bile üzülecek kadar doğaya aşık Atatürk’ün bugünkü mirasçıları Bakırköy STK Platformu ve Çevre Dostları Derneği Onursal Başkanı Ülker Durukan, Yenimahalle Fidanlığı yanında sürdürülen Marmaray Çalışmalarını yerinde denetledi.

Yenimahalle Fidanlığı’nda ağaçların kesildiği iddiası üzerine üyeleri ve gazetecilerle birlikte olay yerine giden STK Platformu Onursal Başkanı Ülker Durukan, iddaların asılsız olduğunun görülmesi üzerine tedbir amaçlı olarak fidanlıkta bulunan ağaçların tek tek sayılarak resimlenmesini sağlayıp belgelendirdi.

Daha sonra burada basın açıklaması yapan Durukan, ‘Yenimahalle Fidanlığıyla alakalı basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu, buranın kimseye peşkeş çekilmediğini hep beraber gördük. Sırf siyasi istikbal uğruna böylesine ucuz yalanlara sığınan siyasetçileri halkın vicdanına bırakıyoruz. Bizler, çevreyle ilgili her iddiayı araştırmak ve gerçekse müdahale etmek için dün olduğu gibi bugünde mücadelemizi sürdürüyoruz-sürdüreceğiz. Ağacı sevmemenin nedeni estetik duygusu fakirliği ve bilgisizliktir. Ağaç, doğanın bize sunduğu bir nimettir. Ağaçlar, havadan karbondioksiti alıp karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakırlar. Bu şekilde ağaçlar, iklim değişikliğinin en önemli nedeni sera gazları ile mücadele ederken, oksijen de üretirler. Ağaçlar, toprağın yüzey akışını azaltır ve toprağı bir arada tutarak erozyonu önler. Ağaç gölgeleri buharlaşmayı yavaşlatarak su tasarrufu sağlar. Ağaç kökleri toprağı bir arada tutar; depremin oluşturacağı hasarı azaltır. Bütün bu estetik güzelliklerine ve yararlarına karşılık yetişmiş ağaca kıymak, cehalet ötesi affedilmeyecek bir davranıştır. Bu bağlamda Yenimahalle Fidanlığı’da Bakırköy'ün kıymetli akciğerlerinden birisidir. Atatürk Hava limanından inip kalkan uçakların yaydığı zehirli gazları, E-5 kara yolu ve Sahil yolundaki yoğun trafiğin yarattığı egzoz gazlarını temizleyen sadece Florya Atatürk Ormanı, Yenimahalle Fidanlığı ve Ruh ve Sinir Hastalıklarının Bahçesi var. Sadece bir Boeing uçağının kalkışta çıkardığı gazları bir orman alanının 24 saatte temizlediğini düşünürsek bu üç yeşil alanımızın bile ne kadar yetersiz olduğu ortaya çıkar.

Ağaçları korumanın asıl temel çözümü, eğitimden geçer. Ağaç sevgisini topluma kazandırmanın ilk temeli anaokulunda atılmalıdır. Bugün Bakırköy Belediyesi ve diğer belediyeler şu kadar sayıda anaokulu açtık diye övünmektedir. Peki, her çocuğa bir fidan verip onu toprağa ekerek büyütmesini sağlamak için ne yaptılar? Ağacın faydalarını çocuklarımıza en başta öğrettiğimizde, onlar yaşadıkları şehirlerde ağaçların yok edilmesine seyirci kalmayacaktır; estetik yoksunu yöneticileri seçmeyecektir. Çevrelerinin ruhsuz, yeşilden yoksun, beton çölüne dönüşmesine, her yağmurda şehir ırmakları oluşmasına izin vermeyeceklerdir.’ Dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.