Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

Adalet Bakanı Gürlek: ‘Yapay zeka avukatlık mesleğine alternatif olamaz’

GÜNDEM (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 27.04.2026 - 11:30, Güncelleme: 27.04.2026 - 13:08
 

Adalet Bakanı Gürlek: ‘Yapay zeka avukatlık mesleğine alternatif olamaz’

ANKARA (PERRE) - Berfin GÜRBÜZ- Adalet Bakanı Akın Gürlek, yapay zekâ uygulamalarının avukatlık mesleğine alternatif olamayacağını belirterek, hukuk okuryazarlığının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Gürlek, Birleşmiş Milletler'in 2027 yılını "Uluslararası Hukuk Okuryazarlığı Yılı" ilan ettiğini hatırlatarak, bu kapsamda toplum genelinde farkındalık oluşturmayı hedefleyen kapsamlı bir eylem planı üzerinde çalışıldığını ifade etti.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, yapay zeka teknolojilerinin hukuk alanındaki kullanımına ilişkin yaptığı değerlendirmede, söz konusu uygulamaların avukatlık mesleğinin yerine geçemeyeceğini vurguladı. Gürlek, dijitalleşmenin getirdiği imkanlardan yararlanılmasının önemine dikkat çekmekle birlikte, yapay zekâ sistemlerinin savunma hakkını temsil eden ve yargı mekanizmasının temel unsurlarından biri olan avukatlık kurumuna alternatif oluşturamayacağını ifade etti. Bakan Gürlek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2027 yılının "Uluslararası Hukuk Okuryazarlığı Yılı" olarak ilan edilmesine atıfta bulunarak, bu kapsamda Adalet Bakanlığı bünyesinde geniş çaplı bir çalışma yürütüldüğünü belirtti. Söz konusu çalışmaların, toplumun farklı kesimlerinde hukuk bilincinin güçlendirilmesi, vatandaşların temel hak ve yükümlülükleri konusunda daha bilinçli hale gelmesi ve adalete erişimin etkinliğinin artırılması amacı taşıdığı kaydedildi. Açıklamasında yapay zeka uygulamalarının hukuk süreçlerinde destekleyici bir araç olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Gürlek, buna karşın insan unsurunun, özellikle savunma makamının yerine geçecek bir teknolojik sistemin mümkün olmadığını dile getirdi. Avukatlık mesleğinin yargı sistemindeki konumuna dikkat çeken Gürlek, bu mesleğin hukukun temel güvencelerinden biri olduğunu vurguladı. Adalet Bakanı Gürlek ayrıca, vatandaşların hukuk bilgisi bakımından güçlendirilmesini hedefleyen çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, "Amacımız, bireylerin haklarını bilen, sorumluluklarının farkında olan ve adalete erişim konusunda daha etkin bir konuma gelen bir toplum yapısının oluşmasına katkı sağlamaktır" ifadelerini kullandı. Kaynak : PERRE
ANKARA (PERRE) - Berfin GÜRBÜZ- Adalet Bakanı Akın Gürlek, yapay zekâ uygulamalarının avukatlık mesleğine alternatif olamayacağını belirterek, hukuk okuryazarlığının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Gürlek, Birleşmiş Milletler'in 2027 yılını "Uluslararası Hukuk Okuryazarlığı Yılı" ilan ettiğini hatırlatarak, bu kapsamda toplum genelinde farkındalık oluşturmayı hedefleyen kapsamlı bir eylem planı üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yapay zeka teknolojilerinin hukuk alanındaki kullanımına ilişkin yaptığı değerlendirmede, söz konusu uygulamaların avukatlık mesleğinin yerine geçemeyeceğini vurguladı. Gürlek, dijitalleşmenin getirdiği imkanlardan yararlanılmasının önemine dikkat çekmekle birlikte, yapay zekâ sistemlerinin savunma hakkını temsil eden ve yargı mekanizmasının temel unsurlarından biri olan avukatlık kurumuna alternatif oluşturamayacağını ifade etti.

Bakan Gürlek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2027 yılının "Uluslararası Hukuk Okuryazarlığı Yılı" olarak ilan edilmesine atıfta bulunarak, bu kapsamda Adalet Bakanlığı bünyesinde geniş çaplı bir çalışma yürütüldüğünü belirtti. Söz konusu çalışmaların, toplumun farklı kesimlerinde hukuk bilincinin güçlendirilmesi, vatandaşların temel hak ve yükümlülükleri konusunda daha bilinçli hale gelmesi ve adalete erişimin etkinliğinin artırılması amacı taşıdığı kaydedildi.

Açıklamasında yapay zeka uygulamalarının hukuk süreçlerinde destekleyici bir araç olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Gürlek, buna karşın insan unsurunun, özellikle savunma makamının yerine geçecek bir teknolojik sistemin mümkün olmadığını dile getirdi. Avukatlık mesleğinin yargı sistemindeki konumuna dikkat çeken Gürlek, bu mesleğin hukukun temel güvencelerinden biri olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanı Gürlek ayrıca, vatandaşların hukuk bilgisi bakımından güçlendirilmesini hedefleyen çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, "Amacımız, bireylerin haklarını bilen, sorumluluklarının farkında olan ve adalete erişim konusunda daha etkin bir konuma gelen bir toplum yapısının oluşmasına katkı sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak : PERRE

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.